100 de ani de la lansarea conceptului de „Tripartiție socială”

10 noiembrie, 10:00 - 12 noiembrie, 20:00 București Adresă: Casa Rudolf Steiner (Sala Mare), Str. Vișinilor nr. 17

Dragi prieteni,

Vă invităm la o serie de conferințe și discuții pe tema:

100 de ani de la lansarea conceptului de „Tripartiție socială”

Unde ne situăm în raport cu natura tripartită a vieții sociale?

O serie de discuții și simpozioane bazate pe prelegerile date de istoricul britanic în economie și monetar, Dr. Christopher Houghton Budd.

Evenimentul va avea loc în perioada 10 – 12 noiembrie, în Casa Rudolf Steiner, str. Vișinilor, nr. 17 (lângă Hala Traian) din București, după următorul program:

Vineri 10.11.2017, orele 10.00 – 13.00

Discuții pe tema Tripartiției sociale. Cum putem aplica acest concept în colaborarea dintre firme/organizații conduse de antroposofi și în interiorul lor

Vineri 10.11.2017, orele 17.30 – 21.00

Mai animă ideea tripartiției evenimentele sociale de după 1917? S-a încheiat dominația anglo-americană? (I) Expuneri urmate de discuții.

În 1917, Woodrow Wilson a venit să „salveze” Europa. Dar de ce anume? Nu de războiul cumplit, ci chiar de aceste sugestii făcute de Rudolf Steiner legate de modul în care lumea ar putea merge mai departe în pace. Se sugera o economie mondială unitară, o viață politico-juridică care să permită diversitatea națională și o viață spirituală liberă în care fiecare om să-și urmeze propriul său destin. În loc de aceasta – ordinea socială tripartită – am obținut autodeterminare, consacrarea naționalismului, hegemonie anglo-americană bazată pe împărțirea lumii în două, Națiunile Unite, instituțiile financiare ancorate toate în Washington, Uniunea Europeană în loc de o Europă confederativă. Iar acum neoliberalismul este subminat de populism. Unde, în toate acestea, se pot găsi inițiative, organizații, politici și posibilități care să ofere lumii noi oportunități cum sunt cele pe care Rudolf Steiner le avea în minte?

Sâmbătă 11.11, orele 11.00 – 13.00

Conferință și discuții la Academia de Studii Economice din București (Aula Magna)

Obligațiunile pentru tineret, educație financiară și importanța creării unui spațiu economic pentru inițiative  

Numele meu este Bond, Youth Bond. Din ce în ce mai mult capital este transferat pe piețele financiare, de unde este împrumutat înapoi în economia reală la rate care adesea nu au nicio legătură cu rentabilitatea reală a activităților debitorilor. Atunci când lucrurile merg în mod previzibil greșit, piețele de obligațiuni aplică rate de penalizare și sechestrează active – ca și cum acest lucru nu ar exacerba situația. Rezultatul este tot mai puțin și mai puțin capital cu care să se finanțeze inițiativele și capacitățile oamenilor, împrumuturile pentru studenți în locul subvențiilor și creșterea șomajului (de exemplu, mișcarea Los Indignados).

Pentru a depăși această rețetă toxică, lumea are nevoie de „obligațiuni pentru tineret” – capital pus la dispoziție în termeni de dobânda și maturitate ce derivă din utilizarea pe care o vor da oricărui credit acordat acestora; de la lichiditate pe termen scurt până la donații. Nevoia este de a circula capitalul, mai degrabă decât de a-l păstra.

Sâmbătă 11.11, orele 17.30 – 20.00

Mai animă ideea tripartiției evenimentele sociale de după 1917? S-a încheiat dominația anglo-americană? (II) Expuneri urmate de discuții.

Duminică 12.11, orele 10.00 – 13.00

Rudolf Steiner: Economist al vremurilor noastre. Explorarea ideilor sale principale și relevanța lor pentru timpul actual (I)

Din mai multe motive, contribuția lui Rudolf Steiner la economie este puțin cunoscută în cercurile publice. În primul rând, muncii lui în planul economic, ca atare, nu i-a fost acordată prea multă atenție în cadrul mișcării antroposofice. În al doilea rând, acolo unde a fost luată în considerare, a fost confundată cu sectorul bancar (care nu este economic) și afectată de amatorism în domeniile profesionale relevante din partea adepților lui Steiner. În al treilea rând, foarte puțini oameni se uită la ideile sale radicale, cum ar fi „prețul adevărat”, preferând în schimb să altoiască ideile sale asupra capitalismului occidental – uitând că sângele bun nu îndepărtează sângele rău sau că nu îl face sănătos. În al patrulea rând, o formă de socialism și dependență financiară a transpus în mod eronat conceptul său de „bani cadou”.

Între timp, evenimentele mondiale fac ca ideile sale radicale să fie ce în ce mai relevante. Cum putem construi o punte reală și activă între cele două?

Duminică 12.11, orele 17.00 – 20.00

Rudolf Steiner: Economist al vremurilor noastre. Explorarea ideilor sale principale și relevanța lor pentru timpul actual (II)

Pentru participarea la acest Simpozion, avem rugămintea să contribuiți cu o  donație de 15 lei pentru fiecare modul sau 50 lei pentru întreg evenimentul, pentru acoperirea costurilor. Această donație vine ca o recomandare și nu constituie un criteriu eliminatoriu de participare.

Vă așteptăm cu drag!

Dan Botez, 0753 914 753, danbotez@albviolet.ro

***

O scurtă descriere a activității lui Christopher Houghton Budd în domeniul economic, bancar și financiar:

Audit al Băncii Centrale: Un studiu al relației dintre piețele financiare și banca centrală din 1973, ca instanță în șase studii de caz, cu o relevanță deosebită pentru Banca Angliei. Proiectul de doctorat la Cass Business School, Londra. Din aceasta a evoluat participarea la reuniunile regulate ale cercurilor de politică din Londra cu privire la istoria și viitorul finanțelor.

Finanțele la Prag: regândirea relației dintre economiile reale și financiare. Un diagnostic al crizei financiare globale bazat pe tematica dată lui de a scrie o carte pentru City-ul Londrei privind aceste evenimente prin ochii lui Rudolf Steiner.

Viitorul Finanțelor. Moderator la conferința din mai 2013, de la Universitatea Oxford. (http://www.oxfordmartin.ox.ac.uk/event/1619)

În pantofii lui Luca Pacioli. O lucrare pentru Manualul internațional Springer privind alfabetizarea financiară. Acest lucru face parte din munca sa în diferite contexte pentru a continua alfabetizarea financiară a tinerilor pe baza ideii contabilității ca fiind monedă universală și limbaj universal.

Credit de acces deschis. Temă de cercetare pentru Universitatea Delft, parte a unui proiect finanțat de UE, Crearea spațiului economic pentru inovație socială. (http://www.sbs.ox.ac.uk/faculty-research/research-projects/creating-economic-space-social-innovation-cressi). Aceasta este o parte din munca sa de a înțelege pașii următori în evoluția capitalului – de la păstrare la circulație.

Exercițiul zilei

Calendarul sufletesc

săptămâna 24

Pe sine însăşi creându-se neîncetat,
Fiinţa sufletului de sine însăşi îşi dă seama,
Spiritul cosmic strădania-şi continuă
În cunoaşterea de sine-nvigorată
Şi, din întunecimi de suflet, el creează
Fruct de voinţă al simţului Sinei.

© 2018 Societatea Antroposofică din România
Toate drepturile sunt rezervate.