Atelierul de Muzica

25 martie, 17:00 - 17:50 Brasov Adresă: Scoala Primara Libera Waldorf Sophia, strada Paltinis nr. 6, Brasov

Atelierul de Muzica

 

“While Waldorf music education has the ability to produce fine musicians, its true aim is to help produce fine human beings.” (Jason Child)

Pornim de la premiza ca fiecare om are un potential muzical ce se dezvolta si infloreste daca este stimulat corespunzator. Faptul ca activitatea muzicala are un impact foarte benefic asupra omului in plan cognitiv, afectiv si social este din ce in ce mai cunoscut si demonstrat de numeroase studii.
In cadrul acestui atelier experimentam si ne intalnim cu muzica in diverse forme, de fiecare data o muzica vie, creata chiar de noi la fata locului.

Primul instrument cu care am facut cu totii cunostinta si care ne insoteste mereu este propria voce. Aici o incurajam sa straluceasca si sa se impleteasca cu ale celorlalti. Cantatul impreuna cu alti oameni naste acel sentiment de a fi impreuna, de comunitate, atat de necesar tuturor.

Tot din categoria instrumente la purtator face parte si corpul nostru. La aceste intalniri ne miscam si cantam cu tot corpul. Fie ca este vorba de percutie corporala, jocuri cu batai din palme, dans, gesturi care ilustreaza versurile unui cantec sau anumite calitati ale muzicii, miscarea este in stransa legatura cu muzica si ne ajuta sa o traim cu toata fiinta.

Pe langa aceste doua instrumente, corpul si vocea, facem, pe rand, cunostiinta si cu instrumente muzicale exterioare noua. Pe o parte dintre ele participantii au ocazia sa le vada si sa le asculte iar la altele chiar sa cante. In ceea ce priveste cantatul instrumental, ne concentram pe:

– jocuri si exercitii muzicale de improvizatie – dezvolta capacitatea de exprimare libera prin intermediul muzicii; ne dau incredere in propria capacitate de a crea si o stimuleaza

– dezvoltarea capacitatii de a asculta activ – aceasta capacitate este esentiala in orice activitate care presupune interactiunea cu alte persoane si nu numai.

Fiind un atelier adresat copiilor, imaginatia joaca aici un rol esential. Activitatile pornesc si se construiesc pe cate o imagine, o metafora, o poveste. Pozitia corecta, intonatia, tehnica de folosire a unui instrument, toate sunt justificate de o imagine interioara, sunt o necesitate ce decurge din aceasta imagine sau poveste. In felul acesta lucrurile capata sens pentru copii, implicarea si bucuria lor sunt mult mai mari. Intr-un mod jucaus, practic, fara a teoretiza, invatam despre sunete, ritm, melodie, nuante, tempo si timbru muzical. Metodele, continuturile si gradul de dificultate sunt adaptate in functie de specificul fiecarei grupe de varsta.

Coordonator
Cipriana Serbu – absolventa de studii muzicale, pedagogie Waldorf si miscare Bothmer; experienta de 11 ani in lucrul cu copiii si predarea muzicii.

Program
Fiecare grupa se intalneste saptamanal incepand cu data de 25 martie 2019 (grupa 2-3 ani), respectiv 27 martie 2019 (grupa 4-6 ani), cu exceptia vacantei de primavara. Atelierul este organizat in module de cate 4 intalniri. La grupa 2-3 ani copiii participa impreuna cu unul dintre parinti iar la cea pentru copii de 4-6 ani parintii sunt invitati sa participe si ei la ultima intalnire a fiecarui modul.

• Grupa copii 2-3 ani si parinti – luni, h17.00-17.50

– Modulul I: 25 martie, 1,8,15 aprilie
– Modulul II: 6,13,20,27 mai
– Modulul III: 3, 10, 17, 24 iunie

• Grupa copii 4-6 ani – miercuri, 17.00 – 17.50

– Modulul I: 27 martie, 3, 10, 17 aprilie
– Modulul II: 8, 15, 22, 29 mai
– Modulul III: 3, 12, 19, 26 iunie

Taxa de participare
Taxa de participare este tip abonament si se plateste integral la prima intalnire din cadrul fiecarui modul – 120 lei / copil / modul. Este recomandata participarea cu continuitate dar exista si posibilitatea de a lua parte doar la anumite module. In cazul absentei copilului taxa nu se recupereaza.

Inscrieri
Pentru a participa la atelier este necesara inscrierea in prealabil, prin e-mail sau telefon:
e-mail: waldorfneaos@gmail.com
tel. 0742218651

Locurile sunt limitate la maxim 12 copii / grupa si se ocupa in ordinea inscrierilor.

Locatie
Scoala Primara Libera Waldorf Sophia, strada Paltinis nr. 6, Brasov.

 

Exercițiul zilei

Calendarul sufletesc

săptămâna 11

În ora aceasta solară
Să recunoşti în tine vestirea înţeleaptă:
Frumosului din Cosmos când te dărui,
Să vieţuieşti, simţindu-te în tine:
Se poate pierde Eul omului pe sine
Şi-n Eul cosmic se va regăsi.

© 2019 Societatea Antroposofică din România
Toate drepturile sunt rezervate.