Rolul luminii și al forțelor nevăzute în formarea vieții
Prelegere și discuții cu Zoran Petrov

22 septembrie, 10:00 - 13:00 București Adresă: Casa Rudolf Steiner (Sala Pietrei), Str. Vișinilor nr. 17

Rolul luminii și al forțelor nevăzute în formarea vieții din punctul de vedere al agriculturii biodinamice și al nutriției

Prelegere și discuții cu Zoran Petrov

Perioada sărbătorii Sfântului Mihail este foarte potrivită pentru a ne uita în profunzime la rolurile luminii și întunericului în lume și în viețile noastre. Întrucât în domeniile etic, social și politic le experimentăm ca procese în polaritate, în natură trăim pătrunși de mișcarea lor ritmică.

Sâmbătă, 22 septembrie, la Casa Rudolf Steiner din București, Zoran Petrov ne va conduce către o înțelegere mai profundă a proceselor de lumină așa cum se manifestă atât în natură și în om, cât și modul în care lucrăm cu ele în agricultura biodinamică. Fotosinteza este doar un aspect al acțiunii complexe a elementelor – trebuie să avem o înțelegere a lor mai profundă, pentru a putea stabili premisele unei nutriții sănătoase.

Indiferent dacă suntem părinți, profesori cu copii pe care-i „creștem”, grădinari sau agricultori sau pur și simplu oameni care mănâncă de trei ori pe zi, putem beneficia din înțelegerea mai profundă a ciclurilor de nutriție și de creștere.

Contribuția recomandată pentru acoperirea costurilor de organizare a evenimentului: 30 lei.

Despre invitatul nostru:

În 2007, Zoran Petrov a pus bazele propriei ferme biodinamice, în Banat la Vrsac, Serbia, în apropiere de granița cu Romania.

„Când am decis să încep să cultiv hrană sănătoasă pentru familia noastră în 2007, nu știam că această decizie aparține unei mișcări mondiale de întoarcere a oamenilor către pământ! Dar acela era doar începutul transformării și în timpul acestui proces impulsul inițial a fost transformat într-o nevoie interioară de a cultiva mâncare sănătoasă pentru o comunitate mai mare. Dar nu orice fel de mâncare sănătoasă, organică, ci una care să provină dintr-o fermă biodinamică – profund integrată cu plantele, animalele, cei care o lucrează, dar în același timp și cu alți fermieri și comunitatea.”

În prezent, ferma sa are 50 ha proprii pe care le cultivă în special cu grâu Banatka, ovăz negru, tradițional în zonă, 300 ha de pășune închiriate și o cireadă mare de vaci Balkan.

În 2016, Zoran și-a extins producția de lactate pentru a deservi comunitățile locale, dar și un număr mare de magazine comerciale și restaurante. Preocuparea lui este să asigure hrană sănătoasă copiilor pentru dezvoltarea lor armonioasă și în același timp să încurajeze practici sănătoase în agricultură, cu grijă pentru pământ, practici preluate de un număr tot mai mare de fermieri din zona în care Zoran are ferma și care asigură materia primă pentru fabrica de lactate.

Organizatori ai evenimentului:

APISTSAB –  Asociaţia pentru promovarea învăţământului special, a terapiei sociale şi a agriculturii biodinamice în România – Centrul Urlaţi

Grup de sprijin a agriculturii biodinamice. Ne puteți contacta la secretariat@antroposofie.ro.

Exercițiul zilei

Calendarul sufletesc

săptămâna 24

Pe sine însăşi creându-se neîncetat,
Fiinţa sufletului de sine însăşi îşi dă seama,
Spiritul cosmic strădania-şi continuă
În cunoaşterea de sine-nvigorată
Şi, din întunecimi de suflet, el creează
Fruct de voinţă al simţului Sinei.

© 2019 Societatea Antroposofică din România
Toate drepturile sunt rezervate.