Practică esoterică

18:30 - 20:30 București Adresă: Casa Rudolf Steiner (Sala Pietrei), Str. Vișinilor nr. 17

Ne dorim să creăm un spațiu spiritual care să constituie suportul pentru ceea ce a fost sădit la Congresul de Crăciun 1923/1924 în inimile antroposofilor. Grupul își dorește să lucreze împreună în încercarea de a învăța unii de la alții, de a ne susține reciproc în pașii pe care fiecare îi parcurge personal pe drumul esoteric comun și de a auzi răspunsul lumii spirituale la strădania individuală, prin întâmplările fiecăruia de destin.

Începând din 11 septembrie 2019, pentru două ore în fiecare miercuri, de la 18.30 la 20.30, ne vom opri la Casa Rudolf Steiner pentru a vedea împreună pașii făcuți în urmărirea idealurilor comune, strădaniei meditative comune. Vom vorbi deschis despre practica noastră meditativă zilnică, nu doar despre cunoașterea pe care o accesăm intelectual, care reprezintă doar stadiul pregătitor al muncii noastre antroposofice. În demersul nostru, vom lucra cu exercițiile și recomandările pe care Rudolf Steiner le-a făcut discipolilor, sintetizate în „Lecții esoterice”, „Mystica Aeterna” sau „Fortificarea inimii” (volumul 4 din ciclul biografic „Cine a fost Ita Wegman?” de J.E. Zeylmans Van Emmichoven).

Grupul se adresează tuturor celor care se străduiesc să susțină o practică meditativă.

Pentru mai multe informații, vă stau la dispoziție Alexandra Vasilache (alexandra.vasilache@gmail.com) și Dan Mateescu (nadmateescu@gmail.com).

„Dacă, după moartea mea, fie și numai doi oameni vor continua să lucreze într-un mod neegoist pentru binele a ceea ce ne-am angajat, atunci și eu voi putea să lucrez cu ei.” (Rudolf Steiner)

***

„Grupul antroposofic ridică gândurile și sentimentele celor adunați în suprasensibil și atunci când conținutul antroposofic este experimentat în stare de spirit corectă de un grup de oameni ale căror suflete se trezesc în întâlnirea cu celălalt, sufletul este ridicat în realitate la spiritul comunității. Este numai o întrebare dacă este prezentă conștiența acestui lucru. Acolo unde este prezentă și grupuri de acest fel își fac apariția în Societatea Antroposofică, acolo putem avea în acest cult inversat, așa cum l-aș numi, în acest opus polar al cultului, cel mai fertil element de construire a comunității.” (Rudolf Steiner în GA257, conf. 9 din 3 martie 1923)

***

„Presupuneți că ați fi în total zece, iar fiecare dintre dumneavoastră ar realiza forța „doi”; atunci efectul total nu este 2 x 10, ci 2 la puterea a 10-a. Cu alte cuvinte: Înmulțirea forței nu are loc după legea multiplicării, ci după cea a ridicării la putere. […] Atunci când vin oamenii și îl roagă pe cercetătorul în spirit să le dea un conținut comun de meditație, și dacă îi conduce spre acesta o voință cu adevărat serioasă, atunci poate lua naștere o forță pentru a realiza ceva în lume mai mare decât ar putea atinge un om de stat oricât de mare.” (Rudolf Steiner în Lecții esoterice vol. 3, capitolul despre înființarea Cercului de tineret, notițe luate de Maria Röschl-Lehrs).

***

„În karma oricărui antroposof este scris: Devino un om de iniţiativă și vezi atunci când, din cauza piedicilor corpului tău sau a altor piedici care îţi stau în cale, tu nu găseşti acest centru al fiinţei tale care este iniţiativa, cât de mult toate suferinţele şi bucuriile tale depind de faptul că tu găseşti sau nu găseşti această iniţiativă personală! – Acest lucru este ceva ce ar trebui să stea întotdeauna în fața sufletului antroposofului înscris cu litere de aur, faptul că el are în karma sa iniţiativa şi că multe lucruri pe care le întâlnește în viaţă depind de ea, de cât de mult poate deveni conştient de aceasta.” (Rudolf Steiner în GA237, conf. 10 din 4 august 1924)

Exercițiul zilei

Calendarul sufletesc

săptămâna 5

În lumina ce din adâncimi de Spirit
Cu rodnicie în spaţiu ţesând
A zeilor creaţie revelează,
În ea, fiinţa sufletului apare
Spre existenţa cosmică extinsă
Şi înviată din
Putere lăuntrică a sineităţii înguste.

© 2021 Societatea Antroposofică din România
Toate drepturile sunt rezervate.