De la cercetarea spirituală, până la consumator
– proiect antroposofic în domeniul industriei alimentare –

11 august, 15:00 - 17 august, 14:00 Beliș, jud. Cluj Adresă: Vă rugăm să contactați organizatorii.

  

Simpozion de vară al Societății Antroposofice din România

De la cercetarea spirituală, până la consumator

– proiect antroposofic în domeniul industriei alimentare –

În perioada 11-17 august 2018, vom desfășura un Simpozion de vară al Societății Antroposofice din România, la Beliș, jud. Cluj (https://cluj.com/articole/belis-mare-dintre-munti/), în spațiul amenajat de Comunitatea Creștinilor din România.

Simpozionul are o deschidere europeană, prin participanți și docenți ce provin din diverse țări europene.

În principal vom desfășura workshop-uri, conferințe, discuții și drumeții în minunatele împrejurimi.

În cele 5 zile complete de Simpozion, vom desfășura: două module workshop dimineața, plus unul după-masă, teme de discuții comune sau conferință -seara; workshop-urile nu se vor suprapune. Drumeții la prânz și posibil seara.

Docenți și tematici:

Atelierele și conferințele vor fi susținute în limbile engleză, germană și română, având asigurată traducerea în limba română.

Costurile de participare la simpozion pentru români sunt de 120 euro + cazare și masă (între 45-150 lei/zi, în funcție de opțiunile individuale ce vor fi comunicate celor ce se înscriu prin plata taxei de participare). Pentru cei ce au o situație financiară delicată, există câteva locuri cu taxă redusă.

Având în vedere faptul că numărul total de participanți este limitat la 70 de persoane, datorită configurației locului de desfășurare al Simpozionului, vă rugăm să vă înscrieți cât mai curând posibil. Confirmarea înscrierii se face prin plata taxei de participare, anticipat.

Detalii privind condițiile de cazare, mesele și alte solicitări mai deosebite, puteți primi adresând un email la adresa dan.botez@real-food-foundation.org ; telefon 0753 914 753 – Dan Botez.

Cont pentru plata participării:

Dan Botez

RO 82 INGB 0000 9999 0519 3785

ING Bank

Opțional, data limită de înscriere este 10 iulie, în măsura ocupării locurilor disponibile de către români și alți participanți din Europa.

Vă așteptăm cu drag!

Organizatori din partea S.A.R.:  Dan Botez și Sanda Dale

DESCARCĂ FORMULARUL DE ÎNSCRIERE

Despre workshop-uri

Contribuții și exerciții de cercetare ale forțelor plăsmuitoare – Dorian Schmidt

Cercetarea forțelor plăsmuitoare creează posibilitatea de percepere a forțelor vieții în oameni și natură și aduce multitudinea de fenomene din eteric într-un sistem ordonat după criterii științifice. Aceasta se aplică concret în domenii cum ar fi calitatea alimentelor, acțiunea medicamentelor și a terapiilor, efectele tehnologiilor moderne asupra organismului uman sau cum anume influențează arta viul – peste tot acolo unde există elemente de bază ale vieții. Agricultura biologic-dinamică, medicina antroposofică și multe alte domenii ale vieții folosesc și lucrează cu cunoștințe din cercetarea forțelor plăsmuitoare.

De exemplu, deosebit de apreciate sunt cercetările forțelor plăsmuitoare în domeniul efectelor alimentelor asupra oamenilor. Astfel, plante care în aspectul lor senzorial sunt asemănătoare, apar în manifestarea lor eterică drept foarte diferențiate. În aceste mod, de exemplu, diferențele între soiurile de morcovi au manifestări deosebit de specifice în domeniul forțelor plăsmuitoare. Deoarece o anumită plantă poate acționa însănătoșitor, iar compoziția sa de substanțe se arată asemănătoare în forțele ei plăsmuitoare celei care mențin sănătos organismul uman, sau atunci când folosită unilateral, îl poate îmbolnăvi pe acesta, investigarea în domeniul forțelor plăsmuitoare poate fi plină de însemnătate pentru valoarea nutritivă a unui aliment.

În cadrul simpozionului din vară din Romania, se vor prezenta exerciții de diferențiere ale treptelor ființiale: fizic – viu (eteric) – astral – spiritual, cât și aplicarea lor în testarea de alimente. Diferiții docenți vor încerca să împărtășească participanților cât mai multe din experiența lor.

Seminar de degustare empatică a alimentelor; să descoperim cum afectează hrana sufletul și spiritul nostru – Dr. Uwe Geier și Helena Melchior

Suntem obișnuiți să mâncăm și să ne bucurăm de hrana noastră zilnică. Dar suntem foarte puțin conștienți de efectul pe care îl are asupra vieții noastre.

Când degustăm mâncarea cu atenție, putem deveni conștienți de efectele diferențiate pe care le are asupra corpului nostru și a vieții noastre emoționale. Hrana ne poate lumina și stimula; ne poate face să ne simțim grei sau nervoși sau să ne liniștim și să ne simțim în siguranță și motivați. Receptarea empatică a acestor influențe poate schimba relația noastră cu alimentele și ne poate ajuta să decidem cel mai bine, ce să mâncăm.

În atelierul nostru, dorim să practicăm împreună degustarea empatică a alimentelor. De-a lungul perioadei Simpozionului, putem aprofunda percepția noastră. Astfel, vor putea apărea mai multe tematici.

Va fi timp suficient pentru a trata diverse problematici, cum ar fi:

Seminarul va fi completat de o prezentare generală a cunoștințelor științifice pe această temă.

Workshop-ul se va desfășura dimineața, în fiecare zi, în module de 1.5 – 2 ore.

Tehnici meditative; exerciții pentru cunoașterea omului – Christine Sutter și Dr. Manfred Schleyer

Chemarea către cunoașterea de sine răsună încă din antichitate, până în timpurile noastre moderne. Mai mult decât oricând, apare necesitatea unei explorări a omului ca revelație a macrocosmosului, a unei pătrunderi luminoase tot mai conștiente a propriei ființe, drept condiție a unui viitor uman demn. Aceasta poate servi la întărirea propriei ființe în societatea noastră cu valorile ei tot mai fluctuante, la o dezvoltare personală și a conștienței de sine sau la conservarea și adâncirea relațiilor autentice cu cei din jurul nostru.

În mod deosebit, acestea dobândesc însemnătate în utilizarea tehnicilor meditative pentru câștigarea de noi cunoștințe, așa cum se întâmplă în meditația antroposofică și mai ales în metodele de cercetare ale forțelor plăsmuitoare. Acolo, cunoașterea de sine aprofundată este o condiție pentru o tot mai mare obiectivizare și pentru o includere sănătoasă a omului în procesul de cunoaștere.

În acest mod, vom încerca prin exerciții meditative specifice, printre altele:

„De la fermă, la consumatori” – morcovi galbeni & pâinea din grâu – Dr. Ludger Linnemann

Astăzi, cercetarea antroposofică este adesea comparată pe baza principiilor științifice, deși abordările complet diferite nu permit acest lucru. Mai mult decât atât, există îndoieli semnificative cu privire la adevărul rezultatelor cercetării medicale (Ioannidis, John, PA: De ce cele mai multe rezultate ale cercetării publicate sunt false. Plos Medicine, Volumul 2, Tema 8, August 2005, DOI: 10.1371/journal.pmed.0020124, sursa clic aici).

Izvorât din cercetarea biodinamică, vom studia exemple bazate pe morcovi galbeni și pâinea din grâu. Cercetarea antroposofică își propune să completeze știința vieții, dar nu vrea să o înlocuiască. Prin urmare, se intenționează să se dezvolte discuții cu experți pe următoarele subiecte:

  1. Ce pași sunt necesari pentru a înțelege abordarea antroposofică proeminentă mai bine decât până acum?
  2. Cât de științifică este cercetarea antroposofică și cum poate verifica toată lumea rezultatele?
  3. De ce cercetarea antroposofică are nevoie de o abordare bazată pe comunitate „de la fermă la consumatori”.

Teme de discuții, intenționate a se desfășura seara:

Exercițiul zilei

Calendarul sufletesc

săptămâna 9

Uitând de egoitatea voinţei mele,
Căldura Cosmosului, vestind vara,
Îmi umple spiritul şi sufletul;
A Spiritului contemplare-mi porunceşte
Ca în lumină să mă pierd
Şi, cu tărie, presimţirea îmi vesteşte:
Pe tine pierde-te spre-a te găsi.

© 2018 Societatea Antroposofică din România
Toate drepturile sunt rezervate.