Oradea

Ramura antroposofică din Oradea

S-a format în anul 2004 şi desfăşoară începând de atunci o activitate susţinută împreună şi în grupurile de lucru care s-au ţesut de-a lungul timpului în jurul preocupărilor comune. În momentul de faţă ramura Oradea numără 16 membri S.A.R. şi câţiva simpatizanţi ai antroposofiei.

Începând cu 1 august 2018, Societatea Antroposofică din România, ramura Oradea şi-a câştigat prin licitaţie publică un sediu in Cetatea Oradea, în corpul I, etajul 1, în care se desfăşoară marea majoritate a activităţilor ramurii.

Membrii ramurii se întâlnesc lunar având ca temă principală studiul lumii şi al fiinţei umane pornind de la cele 12 simţuri.

Deasemenea ramura organizează seminarii, ateliere şi conferinţe destinate publicului larg pe trei direcţii de bază: Educaţie, Comunitate şi Cultură, având la bază principiile antroposofice. Se desfăşoară astfel lunar seminarii de igienă socială (nutriţie, agricultură biodinamică, mediu, terapii), şezători pentru copii, ateliere de muncă biografică, ateliere de pictură meditativă. Ocazional au loc conferinţe pe teme antroposofice cu invitaţi din ţară şi străinătate, lansări de carte şi simpozioane legate de marile sărbători din an. Evenimentele publice sau cele interne de mai mare anvergură au loc în sala de conferinţe pusă la dispoziţie odată cu sediul.

În prezent ramura Oradea îşi desfăşoară activitatea în trei grupe de lucru:

 

Grupul de studiu al senioarelor

Se întâlneşte săptămânal, în fiecare marţi de la ora 10 la sediul S.A.R. din Cetatea Oradea şi se ocupă în acest moment cu studiul Evangheliei după Ioan. Grupul este constituit din patru membre senioare ale ramurii antroposofice din Oradea. Întâlnirile încep cu aforismul din Calendarul sufletesc şi poziţiile-posturi corespunzătoare celor 6 exerciţii însoţitoare, continuând cu studiul şi discuţiile pe temă.

 

Grupul de studiu al cărţilor de bază

Se întâlneşte în fiecare miercuri de la ora 18 la sediul S.A.R. din Cetatea Oradea, este format din trei membri şi trei simpatizanţi ai antroposofiei şi se ocupă cu studiul volumului I de “Lecţii esoterice” din 1904-1909 şi al celor patru cărţi de bază. Întâlnirile debutează cu Tatăl nostru apostolic, citirea aforismului săptămânii din Calendarul sufletesc, desen inspirativ pornind de la conţinutul sentenţei şi continuă cu studiul propriu-zis urmat de discuţii, întrebări, răspunsuri. Una dintre preocupări este deasemenea munca pentru formarea ca antroposof. Cu ocazia marilor sărbători ale anului se organizează câte un mini-simpozion la care fiecare participant pregăteşte o temă inspirată de momentul respectiv din an.

 

Grupul de lucru “Între Cer şi Pământ”

Se întâlneşte săptămânal, în fiecare luni de la ora 18, la sediul S.A.R. din Cetatea Oradea. Grupul s-a format în urmă cu un an în jurul cursurilor introductive în antroposofie şi are ca obiect principal de activitate studiul şi lucrul aprofundat al “Filosofiei libertăţii”, respectiv “Cum se dobândesc cunoştinţe despre lumile superioare”. În timp ce parcurgând “Cum se dobândesc …” se lucrează pornind de la experienţele fiecăruia cu exerciţiile şi dispoziţiile descrise în carte, munca pe baza “Filosofiei libertăţii” se face strict pe baza înţelegerii exacte a textului. Pe lângă studiu şi munca pe baza celor două lucrări, grupul se ocupă de organizarea de seminarii de muncă biografică şi igienă socială şi îşi propune şi activităţi în comunitate, acolo unde se identifică o nevoie concretă.

 

Persoană de contact: Sanda Dale
E-mail: dale.sanda@gmail.com

Evenimente

Vă așteptăm cu drag la evenimentele noastre!

27 septembrie, 18:00 - 20:00

21 iunie, 18:00 - 23 iunie, 14:00

Ramură:
București

Șterge fitru

Exercițiul zilei

Calendarul sufletesc

săptămâna 24

Pe sine însăşi creându-se neîncetat,
Fiinţa sufletului de sine însăşi îşi dă seama,
Spiritul cosmic strădania-şi continuă
În cunoaşterea de sine-nvigorată
Şi, din întunecimi de suflet, el creează
Fruct de voinţă al simţului Sinei.

© 2018 Societatea Antroposofică din România
Toate drepturile sunt rezervate.