Oradea

Ramura antroposofică din Oradea

S-a format în anul 2004 şi desfăşoară începând de atunci o activitate susţinută împreună şi în grupurile de lucru care s-au ţesut de-a lungul timpului în jurul preocupărilor comune. În momentul de faţă ramura Oradea numără 16 membri S.A.R. şi câţiva simpatizanţi ai antroposofiei.

Începând cu 1 august 2018, Societatea Antroposofică din România, ramura Oradea şi-a câştigat prin licitaţie publică un sediu in Cetatea Oradea, în corpul I, etajul 1, în care se desfăşoară marea majoritate a activităţilor ramurii.

Membrii ramurii se întâlnesc lunar având ca temă principală studiul lumii şi al fiinţei umane pornind de la cele 12 simţuri.

De asemenea ramura organizează seminarii, ateliere şi conferinţe destinate publicului larg pe trei direcţii de bază: Educaţie, Comunitate şi Cultură, având la bază principiile antroposofice. Se desfăşoară astfel lunar seminarii de igienă socială (nutriţie, agricultură biodinamică, mediu, terapii), şezători pentru copii, ateliere de muncă biografică, ateliere de pictură meditativă. Ocazional au loc conferinţe pe teme antroposofice cu invitaţi din ţară şi străinătate, lansări de carte şi simpozioane legate de marile sărbători din an. Evenimentele publice sau cele interne de mai mare anvergură au loc în sala de conferinţe pusă la dispoziţie odată cu sediul.

În prezent ramura Oradea îşi desfăşoară activitatea în trei grupe de lucru:

 

Grupul de studiu al senioarelor

Se întâlneşte săptămânal, în fiecare marţi de la ora 10 la sediul S.A.R. din Cetatea Oradea şi se ocupă în acest moment cu studiul Evangheliei după Ioan. Grupul este constituit din patru membre senioare ale ramurii antroposofice din Oradea. Întâlnirile încep cu aforismul din Calendarul sufletesc şi poziţiile-posturi corespunzătoare celor 6 exerciţii însoţitoare, continuând cu studiul şi discuţiile pe temă.

 

Grupul de studiu al cărţilor de bază

Se întâlneşte în fiecare miercuri de la ora 18 la sediul S.A.R. din Cetatea Oradea, este format din doi membri SAR și trei simpatizanți ai antroposofiei și se ocupă de studiul volumului I din Rudolf Steiner „Lecții esoterice” (1904-1908) și al celor patru cărți de bază. Întâlnirile debutează cu meditația „Gândirea din sufletul meu”, studiu de carte Hans-Jurgen Pingel „Virtuțile și calea către cunoașterea superioară”desen inspirativ pornind de la o meditație și continuă cu studiul propriu-zis urmat de discuții, întrebări și răspunsuri. Una din preocupări este munca de formare ca antroposof, precum și exercițiile însoțitoare pentru a ajunge în mod just la meditație. Cu ocazia marilor sărbători ale anului se organizează câte un mini-simpozion, prilej cu care fiecare participant pregătește un material cu caracter ezoteric despre momentul respectiv din an.

 

Grupul de lucru “Între Cer şi Pământ”

Se întâlneşte săptămânal, în fiecare luni de la ora 18, la sediul S.A.R. din Cetatea Oradea. Grupul s-a format în urmă cu un an în jurul cursurilor introductive în antroposofie şi are ca obiect principal de activitate studiul şi lucrul aprofundat al “Filosofiei libertăţii”, respectiv “Cum se dobândesc cunoştinţe despre lumile superioare”. În timp ce parcurgând “Cum se dobândesc …” se lucrează pornind de la experienţele fiecăruia cu exerciţiile şi dispoziţiile descrise în carte, munca pe baza “Filosofiei libertăţii” se face strict pe baza înţelegerii exacte a textului. Pe lângă studiu şi munca pe baza celor două lucrări, grupul se ocupă de organizarea de seminarii de muncă biografică şi igienă socială şi îşi propune şi activităţi în comunitate, acolo unde se identifică o nevoie concretă.

 

Persoană de contact: Sanda Dale
E-mail: dale.sanda@gmail.com

Ramură:
Oradea

Exercițiul zilei

Calendarul sufletesc

săptămâna 31

Lumina din adâncimi de Spirit
Spre-afară tinde în mod solar,
Putere de voinţă a vieţii ea devine
Şi într-a simţurilor ceaţă luminează
Ca forţe să dezlege,
Ce puteri creatoare din imbolduri sufleteşti
În opera umană le face să se coacă.

© 2024 Societatea Antroposofică din România
Toate drepturile sunt rezervate.