Raport în urma Adunării Generale Anuale a Societății Antroposofice Generale la Goetheanum 2018

Dragi membri ai Societății Antroposofice din România,

După cum știți, în fiecare primăvară reprezentanți ai Consiliului Director ai Societății Antroposofice din România participă la întâlnirile Secretarilor Generali și Reprezentanților de Țări, urmată de Adunarea Generală Anuală a Societății Antroposofice Generale la Goetheanum, în Dornach, Elveția. Anul acesta au participat Vlad Radu Popa, în calitate de Reprezentant al Societății Antroposofice din România, Dan Botez, în calitate de trezorier (va urma în curând un raport pe această temă) și Gheorghe Paxino, în calitate de fost Reprezentant al Societății Antroposofice din România.

Domnul Gheorghe Paxino l-a prezentat pe Vlad în Consiliul Secretarilor Generali și al Reprezentanților de țări, cu meritele și calitățile sale, în calitate de nou Reprezentant al României în Societatea Antroposofică Generală (SAG). Vlad a fost deosebit de bine primit și s-a făcut remarcat în mod deosebit prin poziționarea sa echilibrată și avangardistă, izvorâtă din cunoaștere și atitudine antroposofică. Vlad i-a mulțumit public domnului Gheorghe Paxino pentru efortul lui îndelungat și susținut de a reprezenta România în SAG și de a comunica în România cele ce s-au desfășurat de-a lungul anilor în SAG.

La această AG, membrii prezenți au votat asupra propunerilor expuse înainte de întâlnire, așa cum au fost ele postate în „Anthroposophy World Wide” și în „Das Goetheanum”.

Anul acesta au existat două moțiuni deosebit de importante și circa 950 de membri au votat:

Reabilitarea lui Ita Wegman și Elizabeth Vreede, după excluderea lor din Vorstand-ul SAG, în 1935. Reînnoirea/reconfirmarea pe următorul termen de 7 ani pentru Paul Mackay și Bodo von Plato, ca membri ai Vorstand-ului.

Prima moțiune a trecut cu un consens aproape unanim.

La a doua moțiune, Paul Mackay și Bodo von Plato nu au reușit să primească o majoritate simplă a voturilor de sprijin, pentru reînnoirea mandatelor lor. Aceasta înseamnă că ei nu vor mai continua să activeze în Vorstand-ul SAG, începând  cu 24 martie 2018. Rezultatele voturilor:

Paul Mackay:          Total voturi: 937; Da: 408; Nu: 467; Abțineri: 62

Bodo von Plato:      Total voturi: 940Da: 398Nu: 486Abțineri: 56

Adunarea Generală a salutat activitatea celor doi, mulțumindu-le pentru aportul adus în sprijinul Antroposofiei. Cei doi, în prezent foști membri ai Vorstand-ului, s-au retras cu demnitate.

În urma votului, Secretarii Generali și Reprezentanții de Țară și-au afirmat sprijinul pentru ceilalți membri ai Vorstand-ului și pentru Grupul de Conducere din Goetheanum, care include toți Conducătorii Secțiunilor.

De-a lungul ultimilor ani, Secretarii Generali și Reprezentanții de Țară au fost martorii transformării și colaborării care a fost dezvoltată cu conducerea Vorstand-ului și a Secțiunilor, o colaborare care a inclus și un grup extins de Secretari generali selectați. O nouă tendință este faptul că se dorește ca acest grup să fie lărgit în continuare, treptat, prin includerea în el și a Reprezentanților de țări.

Atmosfera de lucru a fost ușor tensionată, pentru că unele voci critice, mai mult sau mai puțin obiective, au dorit să-și facă simțită prezența în Adunarea Generală SAG, pentru că nu s-au putut regăsi în canalele oficiale de comunicare ale SA. O altă nemulțumire exprimată de membri din Elveția, Franța, Olanda a fost cea referitoare la forma și mai ales conținutul articolelor din revista „Das Goetheanum”, care au prea puțin de-a face cu Rudolf Steiner și Antroposofia.

Între moțiunile votate au fost și unele care vizează o îmbunătățire a comunicării pe viitor, implicarea tuturor părților implicate în procese, lucrul într-un mod care să permită audierea diferitelor voci. Că faptele au stat așa, a rezultat evident și din atmosfera de după votul de confirmare: Vorstand-ul și Grupul de Conducere din Goetheanum nu au avut un plan de rezervă în cazul unui asemenea vot și au fost luați prin surprindere de acest rezultat. Urmează deci o perioadă de schimbări, repoziționări și tatonări.

Reflectând la cele întâmplate în aceste zile, a putut fi percepută și tristețe și, în același timp, speranță reală pentru viitor. Speranța vine din modul în care s-a lucrat împreună, deschiderea, conștiența și angajamentul. Această lucrare poartă semințe pentru viitor, care vor aduce sănătate Societății.

Există și o altă chestiune care ar putea apărea ca o întrebare pentru fiecare membru, așa cum este ea și pentru Secretarii Generali și Reprezentanții Țărilor. Țările cu peste 500 de membri au un Secretar General, Iar cele cu mai puțini membri, au un Reprezentant de Țară. Cum pot fi mai bine reprezentați membrii la asemenea întâlniri? Actualmente, sunt aproximativ 47.000 de membri în 94 de tări; la Adunările Generale SA, până în prezent, se iau în considerare doar voturile persoanelor participante direct. De obicei, la Adunările Generale participă între 500 și 1000 de membri. Cei mai mulți dintre aceștia sunt din Elveția, Germania și Franța. Vor urma propuneri concrete pe acest subiect, în vederea găsirii unui mod (acceptat de legislația elvețiană) prin care să poată integrată în procesul decizional și părerea membrilor din toată lumea.

După cum a anunțat încă din decembrie 2016, la această Adunare Generală a Societății Antroposofice, Seija Zimmermann s-a retras din Vorstand. Ea se întoarce în țara sa natală, Finlanda, unde va practica în continuare medicina antroposofică.

În partea de final a Adunării Generale, Constanza Kaliks, membru în Vorstand, în numele Societății Antroposofice Generale i-a mulțumit domnului Gheorghe Paxino pentru întreaga sa activitate desfășurată în calitate de Reprezentant al României și l-a invitat pe scenă să adreseze gândurile sale Adunării.

Grupul nostru român a avut parte de foarte multe întâlniri la nivel de reprezentare țări, care se traduc prin proiecte de colaborare, vizite reciproce, schimburi de informații și atitudini și, mai ales, prin legarea/conștientizarea de prietenii dincolo de spațiu și timp.

Noi, reprezentanții SAR-ului, am perceput atmosfera acestei Adunări Generale ca fiind un pas semnificativ spre o revigorare generală a proceselor din Goetheanum, un semn de înnoire dar și de consolidare a impulsurilor izvorâte din Congresul de Crăciun 1923/24, până la Centenarul căruia mai sunt 6 ani.

Gheorghe Paxino, Vlad Radu Popa, Dan Botez – din partea SAR

Exercițiul zilei

Calendarul sufletesc

săptămâna 6

A înviat din egoitate
Sinea mea şi se găseşte,
Ca revelaţie a lumilor,
În forţe ale Timpului şi Spaţiului;
Lumea mi-arată pretutindeni,
Ca imagine arhetipal-divină,
Al propriei imagini adevăr.

© 2024 Societatea Antroposofică din România
Toate drepturile sunt rezervate.