Spectacolul Fântâna Fermecată

Basmul „Fântâna fermecată” are la bază morala „După faptă și răsplată” care lasă totuși speranță de schimbare a răului în bine.

Basmul povestește despre o văduvă care are două fete, una bună si harnică, iar cealaltă urâtă și lenesă. Fata cea bună și harnică scapă fusul în fântână și, încercând să îl scoată, alunecă și cade în ea. Când se trezește este într-un tărâm fermecat unde întâlnește două pâinici care stăteau să se ardă, un măr plin de fructe, dar și pe bătrâna „Promoroaca”. Fata este bună și harnică oferă tuturor ajutorul ei, astfel că bătrâna o conduce către o poartă fermecată care o va duce înapoi acasă. Când trece Poarta, fata cea bună primește drept răsplată o ploaie de bănuți de aur.

Mama fetei care era cam avară se bucură la gândul că și cealaltă fată a ei ar putea să îi aducă bani și o trimite să muncească lângă fântână. Fata cea lenesă se preface că îi scapă fusul și se aruncă în fântână după el. Când ajunge pe tărâmul fermecat întâlnește și ea pâinicile, mărul și pe bătrână, dar nu se arată așa de harnică și binevoitoare ca prima fată.

La plecare Bătrâna Promoroacă o conduce prin poarta fermecată, iar răsplata pentru faptele ei este o ploaie de noroi. Atunci când ajunge acasă fata cea lenesă înțelege de ce a fost răsplătită în acest fel și hotărăște să se schimbe, luând-o exemplu pe sora ei cea mică.

Durata spectacolului: 45 minute

Regie și Coregrafie Colectivă
Scenografia: Constantin Marincea
Ilustrația muzicală: Carolina Skripa
Pian: Carolina Skripa
Recitator: Ileana Brâncoveanu / Alexandu Bugnariu
Distribuție: Mariana Marincea, Simona Solomon, Ramona Bărbulescu, Flavia Tomescu

Exercițiul zilei

Calendarul sufletesc

săptămâna 4

Eu simt Fiinţa fiinţei mele:
Aşa rosteşte simţământul care,
În lumea cea scăldată-n Soare,
Cu valurile de lumină se uneşte;
El vrea, spre claritate,
Căldură să îi dăruie gândirii,
Iar om şi Cosmos
Să lege strâns în unitate.

© 2024 Societatea Antroposofică din România
Toate drepturile sunt rezervate.